Jak wybrać dobry prodiż elektryczny w 2025?
Choć kulminację popularności prodiż przechodził w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nie oznacza to wcale, że całkowicie odszedł w zapomnienie. Nawet w chwili obecnej, prodiże cieszą się dużym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób, które pomimo braku piekarnika nie chcą rezygnować z pieczenia. Wielu z nas pamięta smak potraw z prodiża, jakie przygotowywały Babcie czy Mamy. Zakup prodiża będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla osób, które w swojej kuchni nie mają miejsca na piekarnik lub dla wszystkich tych, którzy chcą powrócić wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Jeśli zastanawiasz się jaki prodiż do pieczenia kupić i na co zwrócić uwagę, koniecznie zerknij na nasze wskazówki. W artykule znajdziesz też praktyczny ranking prodiży 2025, w którym zawarliśmy wszystkie urządzenia cieszące się dużą popularnością i dobrymi opiniami użytkowników.
Ranking prodiży 2025
Czym jest prodiż?
Dla wszystkich tych, którzy nigdy nie słyszeli o urządzeniu takim jak prodiż, przytoczymy kwestię, czym on w ogóle jest i do czego służy. Prodiż elektryczny jest to bowiem niewielkie urządzenie, które najczęściej wykonane jest z aluminium lub stali nierdzewnej. Charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami i składa się z pojemnika na potrawę oraz pokrywy, w której umieszczona jest grzałka. Można pokusić się o porównanie, że prodiż jest takim bardziej zaawansowanym garnkiem, w którego pokrywie umieszczona jest grzałka i specjalne otwory, odprowadzające nadmiar pary. Dodatkowo, w niektórych prodiżach elektrycznych grzałka umieszczona jest także w dolnej części urządzenia, co ma w konsekwencji nie tylko przyspieszyć pieczenie, ale również sprawić, że potrawy będą przypiekały się równomiernie.
Prodiż elektryczny- dostępne warianty
W chwili obecnej różnorodność prodiży jest naprawdę duża. Choć większość z nas kojarzy z babcinej kuchni prodiż okrągły, obecnie w sprzedaży dostępne są także minipiekarniki w różnych kształtach. Dużą popularnością cieszy się także prodiż owalny i prodiż prostokątny.
Dostępne obecnie w sprzedaży prodiże elektryczne, mogą różnić się od siebie także materiałem wykonania. Prodiże, których używały nasze babcie były wykonane najczęściej z aluminium, jednak postęp technologiczny, jaki przeszła branża AGD w ciągu tych 40 lat, pozwolił na udoskonalenie tych urządzeń. Dzięki temu w chwili obecnej najchętniej wybierany jest prodiż elektryczny ze stali nierdzewnej, choć i prodiż elektryczny szklany ma wielu zwolenników.
Dodatkowo możemy zdecydować się na zakup zarówno klasycznego prodiża, jak i modelu bardziej zaawansowanego. Klasyczne modele posiadają jedną grzałkę, która umieszczona jest w pokrywie. W niektórych modelach producenci prodiży elektrycznych pokusili się o zamontowanie także drugiej grzałki, która umieszczona jest w spodzie urządzenia.
Jaki prodiż elektryczny kupić?
To, czy zdecydujemy się na zakup prodiża elektrycznego prostokątnego, okrągłego czy owalnego, z jedną czy dwiema grzałkami, zleży w głównej mierze od naszych potrzeb i upodobań.
Pojemność
Warto jednak wspomnieć, że ze względu na kształt, różna będzie także pojemność prodiża. I tak- prodiż prostokątny ma zazwyczaj około 2 litrów pojemności, gdzie okrągłe i owalne modele mogą pochwalić się pojemnością na poziomie nawet 2-4 litrów.
Moc
Ze względu na to, że prodiż jest mniejszym urządzeniem, jego moc nie jest wygórowana. Moc prodiży oscyluje zwykle w granicach 450-650 W. W przypadku prodiża z dwiema grzałkami, moc dolnej grzałki jest zwykle o połowę niższa niż grzałki górnej. Choć mimo niewielkiej mocy, jaką oferują prodiże elektryczne, za ich pomocą jesteśmy w stanie przygotować prawdziwe cuda.
Prodiż elektryczny a regulacja temperatury
Niestety w prodiżu nie mamy możliwości regulowania temperatury pieczenia. Z tego względu warto wiedzieć, że oferowana przez urządzenia moc, nagrzewa je do temperatury 200-220 stopni. W takim wypadku warto dostosować czas pieczenia do panującej wewnątrz prodiża temperatury, kontrolując stopień upieczenia przez wspomniany poniżej wizjer.
Funkcje dodatkowe
Choć moc i pojemność prodiża są głównymi parametrami, na które należy zwrócić uwagę przy jego zakupie, warto wspomnieć o funkcjach dodatkowych, jakie oferują prodiże. Takie urozmaicenia z pewnością wpłyną pozytywnie na funkcjonalność i wygodę użytkowania prodiża, dlatego warto im się bliżej przyjrzeć. W prodiżach elektrycznych możemy spotkać także:
- wizjer– znajdujący się w pokrywie, przez który będziemy mogli doglądać pieczące się potrawy bez konieczności zdejmowania pokrywy;
- termoobieg– dzięki któremu nasze potrawy będą piekły się szybciej;
- lampki kontrolne– informujące nas o gotowości lub zakończeniu pracy
- lub sygnały dźwiękowe– sygnalizujące koniec pieczenia;
- dodatkowa dolna podstawka– która służy do podgrzewania potraw;
- dodatkowe wyposażenie– w postaci rusztu, blaszki lub rożna.
- kabel (sznur) w zestawie– podczas zakupu warto dopytać, czy w zestawie z prodiżem znajduje się kabel. Wiele modeli niestety nie zostaje w niego wyposażonych od razu, dlatego warto dwa razy sprawdzić, czy wybrany przez nas prodiż posiada przewód w zestawie.
Prodiż- jak używać?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak używać prodiża? Obsługa prodiża jest bardzo łatwa i nie wymaga specjalistycznej wiedzy z tego zakresu. Warto pamiętać, że przed pieczeniem należy nasmarować wnętrze prodiża tłuszczem lub wyłożyć jego boki folią aluminiową. Później wystarczy włożyć do niego gotowe produkty, nałożyć pokrywę, włączyć do prądu i czekać, aż potrawa się upiecze. W przypadku, gdy zakupimy prodiż z powłoką teflonową (bo i takich jest coraz więcej w sprzedaży), smarowanie tłuszczem i wykładanie folią wnętrza urządzenia nie będzie konieczne.
Podczas pieczenia w prodiżu koniecznym może okazać się podlewanie mięsa wodą- należy o tym pamiętać.
Przepisy na dania z prodiża
Jeśli decydujemy się na zakup prodiża, warto w ogóle wiedzieć, co możemy przyrządzić przy jego pomocy. Ze względu na to, że prodiż do pieczenia służy, za jego pomocą jesteśmy w stanie wyczarować wiele pyszności, jak np. mięsa (soczysty schab, karkówka, kurczak), warzywa (pieczone ziemniaki, cukinia, papryka i cała reszta), ciasta (babki, serniki, szarlotkę, ciasta drożdżowe, biszkopty). Dowolność przygotowywania potraw w prodiżu elektrycznym jest niemal nieograniczona- jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.
Jeśli zależy nam na znalezieniu przepisów na dania z prodiża, w tym celu możemy przeczesać Internet, bądź udać się na poszukiwania babcinego zeszytu z przepisami. Skarbnicą wiedzy w temacie dań z prodiża może okazać się także sama babcia, mama lub ciotka, które jeszcze niedawno były prawdziwymi mistrzyniami w temacie dań z prodiża. 😊
Prodiże- cena i producenci
Z tego względu, że cena prodiży nie jest wygórowana, są to urządzenia chętnie kupowane w zastępstwie piekarników. Prodiże ze względu na swoje kompaktowe wymiary, znajdują swoje zastosowanie nie tylko w małych kuchniach (np. w kawalerkach), ale także doskonale sprawdzają się w kuchniach polowych, np. na biwakach czy wakacyjnych wyjazdach. Cena prodiża w 2025, w zależności od wybranego modelu i producenta, oscyluje w granicach 150-400 zł, gdzie za 400 zł kupimy bardziej zaawansowane modele.
Nasz ranking prodiży elektrycznych jasno wskazuje, że najchętniej wybieranymi przez użytkowników markami są: Tefal, Prumel, Eta i Remoska. Wszyscy wymienieni producenci prodiży, cieszą się dużym uznaniem wśród użytkowników, o czym świadczą liczne pozytywne opinie.
Polecane prodiże na 2025
1. Prodiż PRUMEL PPG-92
Na pierwszej pozycji w naszym rankingu prodiży elektrycznych, znalazł się PRUMEL prodiż PPG-92. Jest to urządzenie wyprodukowane w Polsce, za pomocą którego przygotujemy ciasta i potrawy według babcinych receptur. Prodiż PRUMEL PPG-92 wykonany został z aluminium, a samo urządzenie pozwala na podtrzymywanie ciepła przygotowanych w nim potraw. Dodatkowo model PRUMEL PPG-92 jest energooszczędny, posiada okrągły kształt i wyposażony został w dwie grzałki. Według opinii użytkowników, prodiż elektryczny PRUMEL PPG-92 jest idealnym rozwiązaniem do małych kuchni, głównie ze względu na łatwe przechowywanie. Dodatkowo opinie o prodiżu PRUMEL PPG-92 wskazują na łatwość obsługi i czyszczenia, a także to, że w zestawie z prodiżem otrzymamy sznur.
2. Prodiż PRUMEL 154
Drugą pozycję na podium również zajmuje prodiż marki Prumel, a dokładniej prodiż elektryczny PRUMEL 154. Jest to prodiż o pojemności 3,5 litra, posiadający moc rzędu 600 W. Prodiż PRUMEL 154 to mini piekarnik, w którym przygotujemy nie tylko wyborne ciasta, ale również pyszne potrawy mięsne. Użytkownicy cenią sobie ten model za łatwość obsługi i szybkie nagrzewanie. Opinie na temat mini piekarnika PRUMEL 154 jednoznacznie wskazują na dobry stosunek jakości do ceny oraz optymalną wielkość urządzenia.
3. Prodiż REMOSKA R21G
Trzecią naszą propozycją, jest prodiż elektryczny REMOSKA R21G. Jest to kompaktowe urządzenie o pojemności dwóch litrów, które z pewnością sprawdzi się jako mini piekarnik w kawalerkach i niewielkich kuchniach. Prodiż REMOSKA R21G oferuje moc na poziomie 400 W i designerski wygląd. Urządzenie osiąga temperaturę od 160 do 180 stopni Celsjusza, a niski poziom zużycia energii sprawia, że prodiż REMOSKA R21G jest tańszym rozwiązaniem od klasycznego piekarnika. Użytkownicy cenią sobie ten prodiż za łatwość czyszczenia i szybkie nagrzewanie, a także za nieprzywierającą powłokę wewnątrz.
4. Prodiż ETA MINI 113390000
Miejsce tuż za podium naszego rankingu prodiży elektrycznych, należy do modelu ETA Prodiż MINI 113390000. Jest to niewielkich rozmiarów urządzenie, oferujące moc na poziomie 380 W. Prodiż elektryczny ETA Mini 113390000 wyposażony został w misę o pojemności 3 litrów oraz przewód o długości 1,5 metra. Jest to nowoczesny prodiż, który spotyka się z pozytywnymi opiniami użytkowników, głównie ze względu na szybkie nagrzewanie oraz praktyczną budowę zawierającą uchwyt. Prodiż ETA Mini 113390000 posiada także nieprzywierającą, teflonową powłokę i przezroczystą pokrywę, która umożliwia kontrolowanie procesu gotowania, bez konieczności zdejmowania pokrywy.