Zamrażanie mięsa to jeden ze sprawdzonych sposobów racjonalnego prowadzenia gospodarstwa domowego. Jednak jak rozmrozić mięso, aby cały proces przebiegł poprawnie bez ryzyka zatrucia pokarmowego? Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, pozwalających na przyspieszenie tego procesu, bez pozbawiania przyszłej potrawy smaku, a co więcej nie posiadających negatywnego wpływu na zdrowie przyszłych smakoszy. Warto zapamiętać, że tego procesu nie należy powtarzać. Rozmrożone mięso nie nadaje się do ponownego zamrożenia, z uwagi na wysokie ryzyko zakażenia salmonellą.
To, jak rozmrozić mięso powinno być uzależnione od tego, kiedy mamy zamiar przygotować potrawę z jego wykorzystaniem. Jeżeli następnego dnia lub za dwa dni, to najbezpieczniejszym sposobem jest pozostawienie go w lodówce. W przypadku, kiedy potrzebne jest natychmiast warto skorzystać z zimnej wody lub mikrofalówki.
Rozmrażanie mięsa w lodówce
Najbardziej polecanym sposobem na rozmrażanie mięsa jest umieszczenie go w lodówce. Czas trwania procesu jest w pełni uzależniony od wielkości posiadanego mięsa. Wraz z jego masą i objętością czas rozmrażania wydłuża się, dlatego w niektórych przypadkach może to trwać nawet ponad dobę.
Długość czasu rozmrażania to jedyny minus tego procesu, ponieważ wymaga wcześniejszego zaplanowania spożycia mięsa, co nie zawsze jest możliwe. Lista zalet rozmrażania mięsa w lodówce jest dłuższa. W pierwszej kolejności dominuje aspekt ekonomiczny. Przechowywanie chłodnych produktów w lodówce, zmniejsza ilość zużywanej przez nią energii. Mięso ulega stopniowemu i równomiernemu rozmnożeniu, a dodatkowo czas jego przydatności do spożycia wydłuża się. Przy wykorzystaniu tego sposobu, produkt ulega przedłużeniu o dodatkowy dzień w przypadku drobiu i ryb, a w przypadku wołowiny i wieprzowiny o dwa dni.
Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie
Najczęściej mięso jest rozmrażane przy wykorzystaniu wody. Wiele osób dążąc do skrócenia czasu, decyduje się na zastosowanie ciepłej, a nawet gorącej wody, co w gruncie rzeczy jest kardynalnym błędem. Ciepła lub gorąca temperatura wody pobudza rozwój szkodliwych i bardzo niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, choć nie będzie to wyczuwalne w potrawie. Badania wykazują, że nie będzie to miało wpływu na jego smak, ale na nasze zdrowie już tak.
Najlepszym sposobem na rozmrażanie jest umieszczenie w pojemniku z zimną wodą szczelnie zamkniętego kawałka mięsa. W tym celu doskonale sprawdzają się woreczki zamykane na klipsy, które chronią pożywienie przed kontaktem z wodą. Wodę należy wymieniać co około 30 minut, co znacznie przyspiesza proces.
>>> Zobacz, jaki dzbanek do filtrowania wody kupić <<<
Rozmrożone mięso w wodzie należy przygotować bezpośrednio po uzyskaniu przez nie pożądanego stanu skupienia, ponieważ przyszłe przechowywanie doprowadza do przyspieszonego psucia i po upływie kilku, bądź kilkunastu godzin może być niezdatne do spożycia.
Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce
Wykorzystanie mikrofalówki do rozmrażania mięsa to jeden z najszybszych sposobów. Co więcej, jest to także bezpieczne i niezwykle wygodne. Mikrofalówka doskonale się sprawdza w rozmrażaniu mięsa, które jest potrzebne w danej chwili, ponieważ musi być od razu po rozmrożeniu poddane dalszym obróbkom. W przeciwnym wypadku dochodzi do rozwoju i namnażania bakterii w ciepłych miejscach. Nastawiając odpowiedni program do rozmrażania należy ze szczególną uwagą wprowadzać ustawienia dotyczące wagi lub określić czas tego procesu. Zbyt długie rozmrażanie w mikrofalówce może doprowadzić do podgrzania mięsa, które utraci na swoim smaku i jakości.
Do rozmrażania mięsa w mikrofalówce należy posiadać odpowiednie naczynie lub talerz. Pojemniki wykonane ze sztucznego tworzywa mogą ulec stopieniu i mieć kontakt z żywnością. Niezwykle ważne jest również, aby mięso było pozbawione opakowania, tudzież woreczków.